Aktualności Aktualności

DO LASU NA JAGODY!

W lasach Puszczy Piskiej powoli zaczyna się sezon na jagody. Jagody są prawdziwą skarbnicą wielu drogocennych składników odżywczych. Możemy zbierać je bez ograniczeń, jednak musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L)  to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czy czernica. Znana była już w starożytności. Uważana za skuteczny środek na biegunkę i choroby pasożytnicze. Dziś jest bardzo popularna w przemyśle spożywczym, ale i ceniona za swoje właściwości lecznicze.

Gatunek pospolity na terenie całej Polski. Krzewinki wyrastają na glebach kwaśnych, ubogich, bogatych w humus, w lasach iglastych i liściastych, gdzie często są dominującym składnikiem runa leśnego i pokrywają duże obszary. Także poza lasami na wrzosowiskach, czy pastwiskach. Borówka kwitnie od kwietnia do czerwca, a pierwsze owoce pojawiają się już w połowie czerwca, niekiedy utrzymują się do końca września. Owocem jest kulista jagoda, (5)7-10 mm średnicy, niedojrzała zielona, dojrzewając przybiera barwę czerwoną, dojrzała niebieskoczarną.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Surowcem leczniczym borówki czarnej są jej owoce – jagody, oraz liście. Są znakomitym źródłem witaminy A i C oraz antocyjanów. Posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników, hamuje procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jagody łagodzą nieżyty żołądka, owrzodzenia okrężnicy, nudności i niestrawność. Mówi się, że czarne jagody mają szczególnie korzystny wpływ na wzrok. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej jak i przy chorobach siatkówki oka. Borówka czarna świetnie sprawdza się w walce z bakteriami i wirusami – zapobiega i łagodzi infekcje oraz stany zapalne układu oddechowego. Jagody wspomagają także układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu i uszczelniają ściany naczyń włosowatych. Poza tym napar z suszonych jagód czarnych ma działanie uspokajające, przeciwbólowe, niwelujące zmęczenie i poprawiające sen. Jagody stosowane zewnętrznie mają działanie antyseptyczne, łagodzą stany zapalne skóry i błon śluzowych.

Jagody zbieraj zawsze ręcznie i delikatnie, nigdy za pomocą tzw. zbieraczek (wyczesujących owoce z krzewinek), które niszczą pędy i liście. Zabrania tego polskie prawo. Nie wyrywaj krzewinek i nie rozgarniaj ściółki. Owoce jedz dopiero po dokładnym umyciu, zdarza się bowiem, że na jagodach znajdują się jaja tasiemca, które wywołują groźną chorobę pasożytniczą, jaką jest bąblowica.