Lista aktualności Lista aktualności

Na ratunek małym gągołom

Do niecodziennego zdarzenia doszło wczoraj w godzinach popołudniowych na terenie budynków gospodarczych przy biurze Nadleśnictwa Pisz.

Pracownicy tuż przed zakończeniem pracy spostrzegli  małe rozbiegane kaczęta, które znajdowały się w warsztacie, a konkretnie w głębokim kanale samochodowym.

Po szybkiej interwencji i wyłapaniu wszystkich 11 piskląt, kaczki zostały w bezpieczny sposób przetransportowane do pobliskiego stawu. Całe zdarzenie zakończyło się szczęśliwie dla naszych małych bohaterów, bo po wpuszczeniu do wody młode odnalazła zatroskana matka.

 

Kilka informacji na temat gągoła

Gągoł to gatunek kaczki z grupy grążyc tzw. kaczek nurkujących, które zdobywają pożywienie pod czystą taflą śródleśnych jezior.

Występowanie

W Polsce bardzo nieliczny gatunek lęgowy, do życia i zakładania lęgowisk wybiera okolice jezior lub stawów, graniczących z lasem.

Ubarwienie

Samiec jest bardzo kontrastowo ubarwiony (tzn. wierzch ciała czarny, brzuch i boki białe, głowa czarna, zielono opalizująca z kontrastową białą plamą u nasady dzioba, dodatkowo samce posiadają charakterystyczne białe policzki). Cechą wyróżniającą kaczora są również intensywnie złote tęczówki – stąd angielska nazwa gągoła Goldeneye. Samica jest znacznie mniejsza oraz skromniej ubarwiona, w jej upierzeniu dominują brązowe barwy. Tęczówka oka w odróżnieniu od złotej kaczora jest biała.

Pożywnie

Gągoły są przeważnie wszystkożerne, nurkują na głębokość do 4 m, po wodne bezkręgowce, małe ryby i rośliny.

Rozród

Toki gągoła rozpoczynają się wczesną wiosną, złotookie kaczory chcąc przypodobać się swym wybrankom wykonują spektakularne widowisko. Kładą głowę na grzbiet między skrzydłami po czym z impetem „wyrzucają” ją do góry. Często w tym samym momencie energicznie rozchlapują wodę nogami. Kaczory gągołów wydają charakterystyczne nosowe odgłosy „knirr”, które nie przypominają klasycznego dla kaczek „kwa, kwa”.

Gągoł zakłada gniazda w dziuplach, co czyni tę kaczkę jedyną rodzimą kaczką dziuplastą.

W gnieździe samica może złożyć od 8 do 11 niebieskozielonych jaj i sama przez kolejne 30 dni troskliwie je wysiaduje, od czasu do czasu będąc dokarmiana przez samca. Po ok. miesiącu wykluwają się czarno-brązowe z białymi plamkami pisklęta, z głową czarną i wyróżniającą je białą plamą na policzku.

Kaczęta po wykluciu i obeschnięciu poruszają się bardzo zręcznie, mogą podskakiwać na wysokość ok. 0,5 metra i, dzięki ostrym pazurom, bez większego problemu wspinać po drzewach. Zaradne pisklęta opuszczają gniazdo po 1 dniu, skacząc (nawet do 20 m) bądź schodząc z drzewa do nawołującej matki. Młodociane kaczęta stają się lotne po ok. 60 dniach.

Ochrona

W Polsce objęty ścisłą ochroną gatunkową, wymagający ochrony czynnej.