Aktualności Aktualności

Puszcza Piska - grzybowe eldorado

Dzięki sprzyjającym warunkom atmosferycznym sezon grzybowy w piskich lasach rozpoczął się już na dobre.

Długie wędrówki po lesie, w poszukiwaniu smacznych borowików czy podgrzybków są wielką przyjemnością, ale również i męczą. Nasz organizm jest zarazem dotleniony, zrelaksowany oraz bardzo zmęczony - szczególnie mózg i oczy. Narządy te odpowiadają za prawidłowe myślenie i rozpoznawanie, dlatego nietrudno o pomyłkę podczas grzybobrania. W lesie spotkamy bardzo dużo gatunków niejadalnych i trujących - w tym śmiertelnie. Podczas zbierania grzybów należy zawsze stosować pewne zasady, przede wszystkim w trosce o własne życie i zdrowie.

Rodzinne grzybobranie cieszy się bardzo dużą popularnością jako forma aktywnego wypoczynku na łonie natury. Sezon grzybowy, dla niektórych to czas relaksu i odpoczynku od codziennych trudów czy mile spędzone popołudnie po całym dniu pracy.

Poniższe wskazówki mogą przydać się nie tylko początkującym grzybiarzom:

 - należy zbierać i spożywać wyłącznie grzyby, które znamy i wiemy, że są jadalne (jeśli mamy choćby cień wątpliwości, nie należy ich zrywać),

- nie powinniśmy zbierać młodych grzybów (nie mających wykształconych owocników), ponieważ trudno jest rozpoznać gatunek,

- grzyby należy zbierać poprzez wykręcanie trzonka z podłoża, a miejsce po nim należy przykryć mchem lub ściółką leśną (co sprawi, że grzybnia jest chroniona przed wysychaniem),

- rozpoznawanie grzybów po smaku jest bardzo niebezpieczne, np. muchomor sromotnikowy - zwany „leśną śmiercią" - ma słodki i przyjemny smak,

- najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego lub innego przewiewnego pojemnika, niezalecane jest przechowywanie ich w torebkach foliowych, ponieważ brak dostępu powietrza wpływa niekorzystanie na smak,

- podczas rodzinnego grzybobrania w lesie powinniśmy zwracać szczególną uwagę na dzieci, których uwagę przyciągają barwne owocniki grzybów np. muchomora czerwonego.

Smaczne i aromatyczne potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po ich przyrządzeniu, przechowywanie w lodówce nie jest wskazane, ponieważ szybko się psują i powstają w nich substancje trujące. Nie należy spożywać alkoholu do potraw z grzybów a także surowych owocników, nawet jadalnych. Pamiętajmy również, aby nie podawać potraw z grzybów dzieciom i osobom starszym.

Pamiętajmy również o pewnych zasadach zachowania się w lesie podczas grzybobrania. W lesie należy zachować ciszę. Pamiętajmy również o śmieciach, przecież nie rosną na drzewach. Nikt nie lubi ich widoku w leśnych ostępach, dlatego zabierzmy je ze sobą i dajmy dobry przykład innym grzybiarzom. Nie zbieramy gatunków objętych ochroną i nie niszczymy grzybów trujących, są one pożywieniem dla zwierząt leśnych, jak również starych grzybów, ponieważ to one rozsiewają zarodniki z których wyrosną nowe.