Lista aktualności Lista aktualności

Wąż „niewąż” ?

Padalec zwyczajny "Anguis fragilis" jest to gatunek jaszczurki z rodziny padalcowatych zamieszkujący rozmaite środowiska. Najczęściej spotykany w widnych lasach mieszanych lub iglastych, a także na śródleśnych polanach.

Padalec to dziwne zwierzę. Nie jest wężem, jak można by sądzić na pierwszy rzut oka. Jego głowa jest stosunkowo mała, słabo wyodrębniona od reszty ciała. Trudno jest rozpoznać gdzie kończy się jego głowa, a zaczyna tułów. Jest to jedna z cech odróżniających padalca od węża. Kolejną różnicą jest obecność otworów usznych, których u węży brak.

Gad osiąga do 50 cm długości. Ma ciało beznogie, silnie wydłużone. Ogon stanowi połowę długości ciała, ale granica jest słabo zaznaczona. Ogon bardzo łatwo odpada. Nie podlega całkowitej regeneracji . Oczy małe z ruchomymi powiekami, o czerwono żółtej tęczówce. Ciało pokryte drobnymi, gładkimi łuskami. Barwa wierzchu ciała brązowa, zazwyczaj z dwoma lub trzema cienkimi, wąskimi liniami.

Beznoga jaszczurka prowadzi skryty tryb życia. Często zagrzebuje się w mchu lub ściółce. Prowadzi aktywny tryb życia nocą i o zmierzchu. Podstawową dietą padalca są ślimaki, dżdżownice i owady. Padalce są jajożyworodne.

 

W razie niebezpieczeństwa padalec, tak jak większość jaszczurek, może odrzucić swój ogon, aby zmylić przeciwnika. Pamiętajcie, że padalce są dla człowieka zupełnie niegroźne, więc przyjrzyjcie się im uważnie i nie mylcie ich z jadowitą żmiją zygzakowatą.

W Polsce gatunek podlega częściowej ochronie gatunkowej.